همایش کتابخانه تخصصی وزارت امورخارجه به روایت اسناد تاریخی

نشست کتابخانه تخصصی وزارت امورخارجه به روایت اسناد تاریخی در مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه برگزارشد
تیر ۱۴۰۲
مشاهده ۱۷۷۹

همایش کتابخانه تخصصی وزارت امورخارجه به روایت اسناد تاریخی  روز یکشنبه مورخ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ در مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه برگزارشد. این مراسم با حضور دکتر محمدحسن شیخ‌الاسلامی رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی، حجت‌الاسلام سیدمحمود مرعشی نجفی رئیس کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی و جمعی از شخصیت های علمی و فرهنگی حوزه کتاب برگزار شد.

در افتتاحیه این همایش دکتر شیخ الاسلامی‌بیان داشت، کتابخانه وزارت امورخارجه یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌ها است که سابقه آن از یکصد سال گذشته است. هدف این کتابخانه زمینه‌سازی برای ایجاد امکانات لازم برای پژوهش در این حوزه بود. این کتابخانه اکنون با مجموعه‌ای از کتاب‌ها و نشریات تخصصی یکی از منابع مهم در دیپلماسی، سیاست و روابط خارجی است.

رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی با تاکید بر لزوم توجه به پیشینه کتابخانه وزارت امور خارجه، توضیح داد: وقتی به پیشینه این کتابخانه می‌نگریم به تاثیرگذاری آن پی‌ می‌بریم، زیرا سال‌ها است که به پژوهشگران امورسیاسی و پژوهشگران وزارت امور خارجه خدمات مفیدی ارائه داده است.

شیخ الاسلامی‌با اعلام اینکه این روزها حال کتابخانه تخصصی وزارت امورخارجه خوب نیست، ادامه داد: زیرا تعداد افراد کتابخوان‌ و اعضایی که به صورت مستمر به کتابخانه مراجعه می‌کردند، کاهش پیدا کرده است، زیرا محدودیت اعتبارهای تخصیصی، تهیه منابع به روز را دشوار کرده است، زیرا هر روز از تعداد کتابداران عاشق کم می‌شود، زیرا هر روز کمتر باور داریم که بدون کتاب چیزی از زندگی انسان کم و گُم می‌شود.

وی با تاکید بر نقش رویدادی خبرساز مانند افتتاح نمایشگاه اسناد تاریخی کتابخانه وزارت امورخارجه، ادامه داد: می‌توان از این فرصت برای کتاب و کتابخانه استفاده و برای بهره‌برداری از این حوزه تلاش کنیم. اسنادی که در نمایشگاه کتابخانه تخصصی به نمایش گذاشته شد، نشان از منابع با ارزش این کتابخانه دارد. توسعه و گسترش کتابخانه تخصصی با فناوری نوین می‌تواند ارائه خدمات را میسر و حال کتابخانه را بهتر کند.

در ادامه حجت‌الاسلام سیدمحمود مرعشی نجفی با اشاره به اینکه از ۱۴ سالگی با کتاب آشنا شده است، گفت: متاسفانه در کشور ما آنطور که باید و شاید درباره کتاب توجه نشده است. مرحوم پدرم می‌گفت در نوجوانی و جوانی ایشان، نماینده کنسول انگلیس کتاب‌های دست‌نویس را می‌خرید و می‌برد. پدر گفت که اینها می‌خواهند با این کار فرهنگ ما را از درون تهی کنند.

رئیس کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی با بیان اینکه کتابخانه فضای فکری افراد است، ادامه داد: هر کمکی از کتابخانه ما برای بهبود شرایط کتابخانه وزارت امور خارجه بر بیاید، حاضر به همکاری هستیم‌.

همچنین مژده محمدی کتابدار کتابخانه تخصصی، گزارشی از سیر تحول کتابخانه تخصصی بر پایه اسناد تاریخی موجود در آرشیو وزارت امور خارجه ارایه کرد و  ‌‌گفت:  در بیشتر مدارک نوشته شده است که این کتابخانه در سال ۱۳۱۰ تاسیس شد، وقتی اسناد را دوباره بررسی کردم،متوجه شدم پیشینه این مرکز قدیمی‌تر بود و به دوران تاسیس مدرسه علوم سیاسی در دوره قاجار باز می‌گردد. در دوره قاجار بحث تاسیس کتابخانه مد نظر مسئولان بود و در دوره بعد از قاجار هم اقداماتی انجام شد، در سال ۱۳۲۸ اولین اساسنامه و شورای کتابخانه نوشته می‌شود. کتابخانه وزارت امور خارجه از قدیمی‌ترین کتابخانه‌ها با اساسنامه است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است